Prismatch
Gratis fragt ved køb over 1000
60 dages returret
Fremragende på Trustpilot

Serier og udvidelser til Pokémon kort – hvad er forskellen?

Jacob Kratz7. maj 2023

Det kan være, at du før har hørt om serier og udvidelser til Pokémon kort? Hvis du ikke helt har styr på, hvad der er hvad, så er dette blogindlæg noget for dig, da jeg vil gennemgå, hvad forskellen er og gå i dybden med emmet.

Serier er en overondet betegnelse, hvor udvidelserne er selve indholdet

En Pokémon kort (TCG) serie danner rammen om mange forskellige udvidelser. En serie strækker sig over flere år, hvor der herunder kommer udvidelser flere gange om året. Som eksempel kan vi bruge Sword & Shield, der lige er afsluttet her i 2023 og erstattet af en ny serie kaldet Scarlet & Violet. Sword  & Shield serien strakte sig over 3 år, og der blev udgivet 17 udvidelser til serien, hvor den sidste hedder Crown Zenith. Den første udvidelse til en serie hedder altid base set (nogle kalder første udvidelse det samme navn som selve serien).

Pokemon TCG serier

Her ser du forskellige eksempler på logoer af udvidelser fra to serier: Sun & Moon og Sword & Shield

Alle (næsten) Pokémon kort stammer fra en specifik udvidelse

Næsten alle Pokémon kort kommer ud af en boosterpakke og er fra en bestemt udvidelse (og udvidelsen er jo så er en del af en overodnet serie). Alle enkeltkort, som du ser hos os på Pocket Monster eller andre steder, har derfor været i en boosterpakke – med mindre (ingen regel uden en undtagelse :-)) det er et promokort. Promokort er de kort, som du kan se på forhånd i de bokse og eller tins, du køber. Disse promokort er derfor kun en meget lille del af det samlede antal kort.

Hver udvidelse har et bestemt antal kort. Du kan se i bunden af kortet, hvor mange kort der er i hele denne udvidelse (promokort tæller ikke med her). Hvis der fx står 173/189, som på billedet her, betyder det, at dette kort er nummer 173 ud af det samlet antal af 189 kort i udvidelsen. Dog er det værd at huske, at en udvidelse altid indeholder mere end det antal Pokémon skriver, da hver udvidelse også indeholder secret rare kort.

Når du åbner en boosterpakke, kan du på forhånd vide, hvad du har mulighed for at få, da du altid vil få 10 af de kort, der nu engang er i denne specifikke udvidelse. Derfor kan det godt være en god idé at danne sig et overblik over, hvilke kort en udvidelse indeholder, så man kan gå efter boosterpakker fra de udvidelser, hvor man har mulighed for at finde de kort, man gerne vil have fat i.

Man kan derfor godt sige, at udvidelserne er grundelementet i Pokémon kort, fordi langt de fleste Pokémon kort stammer fra boosterpakker, hvor det er tilfældigt, hvad du får af kort (inden for de muligheder, der nu er i den specifikke udvidelse). Der er flere samlere, der går efter at få alle kortene fra en udvidelse. Det kan være noget af en udfordring, da det netop er tilfældigt, hvad du får i boosterpakkerne.

Nummer på Pokemon kort

Nummeret på kortet står altid i bunden af kortet, i dette tilfælde er det nr. 173 ud af 189 kort.

Nye serier bringer altid noget nyt til Pokémon kortene

Hver gang Pokémon skifter serie, sker der noget unikt eller anderledes. Da Pokémon udgav Sun & Moon serien udkom der for første gang GX kort. Da Sword & Shield så dagens lys, var det V og VMAX kortene, der var det helt nye. Hver udvidelse til en serie bringer også andre nye kort til serien, men det er i skift af serier, er der sker noget merkant anderledes, som GX eller V kortene var. Med den helt nye serie Scarlet & Violet er Pokémon gået tilbage til ex (ja ex og ikke EX) kort, som vi tidligere har set. De nye ex kort får dog sikkert helt nye mekanikker og egenskaber. Det bliver spændende at følge udviklingen af denne nye serie, hvor kortene også har fået en designændring.

SWSH12 preview pokemon kort

Eksempler på kort du kan åbne i boosterpakker fra Sword & Shield udvidelsen Silver Tempest. 

Det hele starter i Japan

Som så meget andet Pokémon, starter det hele i Japan - ment på den måde, at det er her nye serier og udvidelser bliver udgivet først. Der er altid mange spekulationer om, hvordan resten af verdens kort kommer til at se ud, når en udvidelse først er blevet udgivet i Japan. Spekulationer fordi Pokémon i Japan udgiver anderledes og flere udvidelser end Pokémon gør i resten af verden. Flere af kortene bliver genbrugt i udvidelser i resten af verden, men det er bestemt ikke alle de japanske kort, der finder vej til det resterende markedet. Man kan sige, at Japan har deres helt egne kort, mens resten af verden har samme kort, blot på mange forskellige sprog (eller næsten for Korea og Kina kører også et andet spor, men det må være til et andet blogindlæg :-)).

Opsummering

Hvis du stadig er en smule forvirret, kommer jeg her med en opsummering, der forhåbentlig kan give et overblik:

  • Serier er overordnet betegnelser, der indeholder flere udvidelser skifter ca. hver tredje år. En ny serie bringer noget helt nyt til Pokémon kortene.
  • Hver udvidelse bringer nye kort til Pokémon spillet. En udvidelse har et bestemt antal kort, som du kan se på forhånd, så du ved, hvad du kan trække i en boosterpakke.
  • Japan har sin egen struktur ift. serier og udvidelser. Kortene fra nye udvidelser kommer altid først i Japan og så bliver flere af disse genbrugt i udvidelser i resten af verden.

Mangler du enkeltkort fra en specefik udvidelse? Se vores store udvalg af Pokémon kort - der kan du filtere på bestemte udvidelser.

Japanske TCG serier

Japansk udvidelse, som følger andre regler end resten af markedet. 

Del dette indlæg

Abonner
Underrette om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

NYHEDSBREV