Vi kommer her med en guide til, hvordan du på fem forskellige måder kan finde ud af om Pokémon-kort er uægte, så vi alle kan være med til at stoppe, at få de falske kort i omløb. Mange børn bliver rigtig kede af det, hvis de får byttet sig til falske kort. I dette indlæg vil vi bl.a. vise billeder af ægte kort overfor samme kort i falsk udgave. Her kommer fem konkrete måder, du kan spotte falske kort på.
1. Kig og mærk på overfladen af kortet
Den letteste måde at fange et falsk Pokémon-kort på er ved at se og mærke på overfladen. Alle ægte kort har en mat overflade, med mindre det er et Full Art eller Secret/Hyper rare kort. Mange af de falske kort, som vi har set, har en glansfuld overflade, der både ser og mærkes meget glat. Ægte Full Art kort har derimod en tydelig stuktur i kortet, som du både kan mærke og se (som billedet af det rigtige Charizard Hyper GX kort viser).
2. Se på farverne
Farverne er ofte anderledes på falske kort - fx kan farverne være mørkere, som vist på billederne nedenfor. Men som du også kan se på billedet, er der ikke meget andet at forholde sig til her. Både skrifttypen, størrelsen, tykkelsen og bagsiden ligner det ægte kort. Hvis du kigger helt tæt på det falske kort, kan du dog godt se, at kvaliteten på selve trykket ikke er i ligeså høj opløsning som på det ægte kort. Men dette er meget svært at vise på billeder.
3. Kig på skriften
Vi ser flere – godt nok dårligere kopier – have en anden font, end du ser på ægte kort. Det kan også være noget utydeligt skrevet pga. dårligere tryk eller papirmateriale. Andre oplagte ting ift. skriften er indholdet. Står der noget forkert på kortet? Vi har som eksempel set et kort med 1000 liv, som ingen ægte kort i Pokémon-historien har haft.
4. Hold øje med prisen
Et gammelt ordsprog siger: hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det formentlig også for godt til at være sandt. Det samme gælder falske Pokémon-kort. Hvis du finder et sted, hvor du kan få en masse nye og meget sjældne Pokémon-kort utroligt billigt, er chancen for at de er falske meget stor. Hold dig bl.a. væk fra steder som Wish, deres kort er 100% falske. Et ægte GX eller EX kort koster meget sjældent under 40 kr pr. styk. Så hvis du fx kan købe de EX/GX kort for 10 kr. stykket, er de falske (med mindre det er brugte eller slidte kort). På Den Blå Avis kan du være heldig at købe ægte kort til lave priser, men du kan også risikere at få falske kort. Måske er det slet ikke bevidst fra sælgers side, da flere på DBA ikke ved deres kort er falske.
5. Pas på med at være for kritisk
Som en sidste vigtig pointe vil vi nævne , at der findes tusindvis af forskellige Pokémon-kort. Og vi oplever, at flere tror nogle af de mere sjældne og ældre serier er falske, fordi de ser meget anderledes ud, end kortene gør i dag. Bl.a. kan bagsiden på ældre kort godt være i en lidt mørkere nuance end nyere serier. Det er rigtigt, at bagsiden også kan være en indikator for, at kortet er uægte, men vi oplever, at der er forfalskerne gode til at ramme rigtigt.
Er det svært at spotte falske kort?
Synes du stadig, det er svært at se forskel på falske og ægte kort? Hvis du er i tvivl, om du har falske kort, så er du meget velkommen til at kontakte os, da vi i mange tilfælde kan hjælpe med at se det. For ja, det kan være svært, hvis du har fået et af de falske kort, der er lavet i høj kvalitet. Vi håber, disse fem råd kan være med til at gøre det lettere for dig at se forskel!
Og sidst men ikke mindst, pas på med at lytte for meget til ikke dokumenterede sider, der skriver om ægte og falske kort, hvor det i flere tilfælde ikke er korrekt viden. Der findes bl.a. en app, der efter sigende skulle spotte falske kort, men det førnævnte falske Charizard regnbuekort bliver godkendt som ægte i app'en. Med andre ord, den kan ikke bruges!